Jak uchovávat čaj
Jak dlouho ti vydrží tvůj čaj čerstvý? Záleží na tom, jak dobře ho budeš skladovat.
- Nakupuj sypané čaje od kvalitních prodejců. Dobrý obchodník by měl znát původ, stáří a kvalitu nabízených čajů.
- Nenechávej čaj volně na vzduchu, nevystavuj ho teplu, světlu či vlhku.
- Čaj je vhodné uchovávat v neprůhledných obalech, kupříkladu v plechových, keramických nebo skleněných (zatmavených) nádobách. Plastové nádoby nejsou vhodné, protože mohou přenášet zápach a kazit chuť čaje. Nádoba by měla být vzduchotěsně uzavřená, pokud to není možné, vlož čaj nejprve do uzavíratelného sáčku. Nádobku vždy pečlivě zavírej, čaj si tak déle uchová čerstvost, chuť a aroma.
- Čaj v plechovce skladuj na tmavém, suchém, chladném místě, ideálně ve spíži nebo kuchyňské lince. Světlo a vlhkost jsou největšími nepřáteli čaje, neboť aktivují enzymy, které přispívají k jeho rozkladu. Čaj nepatří nad sporák, nad kamna, do ledničky či do mrazáku.
- Uchovávej aromatické a aromatizované čaje mimo čaje čisté. Čaj velmi snadno natáhne pachy, takže ze aroma ovoněného čaje může přenést na čaj nearomatizovaný.
V neposlední řadě záleží na tom, jak dlouho skladuje čaj obchodník a jak starý čaj tedy vlastně nakoupíš. Naše čaje neskladujeme déle než 3 měsíce, podobně je to s dodací lhůtou výrobců. Máš tak jistotu, že čaj, který u nás nakoupíš, nebývá starší než půl roku a minimálně další rok ti při správném skladování ještě vydrží čerstvý.
Pokud čaj správně skladuješ, vydrží ti v případě černého čaje i více než 5 let, v případě zeleného čaje 2-3 roky, u bílých čajů je to přibližně rok. Je to doba velice přibližná a liší se čaj od čaje (čaj typu Pu Erh můžeš skladovat třeba 10 let a bude stále dobrý, naopak černé čaje typu Darjeeling ztrácí na kvalitě již po roce skladování). Po tuto dobu zůstává čaj stále velmi dobrý, i když z něj mohou postupně vymizet některé jemné kvality. Zastaralý nebo špatný čaj poznáš snadno: je nevýrazný, má slabou vůni i chuť. Proto doporučujeme nakupovat čaj v menším množství, aby dlouhodobým skladováním neutrpěl na kvalitě.